10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (2024)

Rămâi în București în această mini vacanță de 1 Decembrie? E ok! Ai și aici o mulțime de variante să-ți petreci timpul liber! Și pentru că Ziua României merită sărbătorită în stilul nostru – cu mâncare și băutură bună pe masă și cu prietenii alături – uite câteva dintre cele mai frumoase restaurante românești unde să ieșiți cu toții la masă. (Și când zicem „românești”, ne referim la specificul locului).

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (1)

Restaurantele românești au ieșit demult din zona gri, în care le consideram locuri învechite. Și-au șlefuit armura, s-au îmbrăcat în haine mai frumoase și au făcut ordine și-n bucătărie + meniu. Despre aceste localuri tradițional românești vrem să-ți povestim și noi. Că vorba ‘ceea: pe oriunde ne-am plimba și oricât ne-am da în vânt după mâncarea italienească, franțuzească, ori chinezească, nimic nu se compară cu o porție de fasole cu cârnați, sărmăluțe sau cozonac… ca la mama acasă.

Noi, românii, suntem sociabili. Și gurmanzi. Așa că ne simțim cel mai bine când suntem în compania prietenilor, la o masă cu mâncare bună, un paharși muzică pe sufletul nostru. E momentul pentru a sărbători în stilul nostru!

Restaurante românești unde să iei masa de 1 Decembrie

Restaurant Mahala

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (2)

Mahala este un restaurant românesc cu un amestec foarte interesant de vechi și nou, nostalgie și artă contemporană psihedelica, prin care simboluri naționale sunt reinterpretate. De altfel, și meniul oferă feluri de mâncare cu specific românesc reinterpretate, reinventate și care te fac să-ți plouă-n gură. Chef Petre Sorin Cucu este unul din bucătarii noștri extrem de talentați, pentru care gastronomia este un stil de viață, iar pasiunea pare că nu cunoaște limite.

Se mănâncă foarte bine la ei, de fiecare dată! Și mereu vin cu meniuri speciale. De încercat, neapărat, mai ales de 1 Decembrie!

Lacrimi și Sfinți

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (3)

Cu toții știm cât de pasionat de bucătăria românească este Mircea Dinescu. Așa că nu e de mirare că în restaurantul luivei regăsi aromele specific românești, în preparate care mai tradiționale, care mai reinterpretate și reașezate. Cultura culinară autohtonă aproape pierdută este redescoperită, readusă la viață. Un mare plus este și că preparatele sunt gătite cu ingrediente locale, organice – de exemplu peștele este de captură, păsările sunt de curte, iar porcii și vițeii vin din ferme individuale mici.

Și pentru ca totul să fie cât mai autentic românesc, inclusiv decorul are o istorie. Amenajarea este făcută doar cu lemn recuperat, fiecare bucățică având cel puțin câteva zeci de ani – spre exemplu, ușa de la intrare este de la o casă din Sighișoara, grinzile dintr-un hambar vechi, podeaua este recuperată din scândură de șură și tot așa.

Dacă vrei să mănânci o mâncare românească bună, fără surprize, trece-l pe lista de restaurante românești unde să mergi de 1 Decembrie (și nu numai)!

Zexe Zahana

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (4)
10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (5)

Zexe este unul dintre cele mai bune restaurante românești din București. De aceea, când ți se face poftă de mâncare de-a noastră făcută așa cum trebuie, e cea mai bună opțiune!

E o adevărată „marcă” a bucătăriei autohtone, bazată pe rețete vechi, boierești, readuse la viață. Tuslama, măduvă în os, momițe, tocănițe și multe alte delicatese românești și-au făcut astfel loc în meniu. Poți merge la Zexe Herăstrău, sau în locația din Aviatorilor 40. Aici îi vei găsi într-o frumoasă vilă boierească, cu farmec interbelic. Restaurantul arată foarte bine, are servicii de calitate și notă mare la toate capitolele.

De 1 Decembrie s-au pregătit cum se cuvine: cu pâine de casă, slăninuță de mangalița, costiță hituită, țuica fiartă și vin fiert din partea casei! În meniu se vor regăsi delicii precum Ciorbă de fasole cu afumătură și iahnie de fasole cu ciolan afumat. Iar de la ora 15:00 la 19:00, te așteaptă și un recital live, susținut de Ștefania Calofir.

NOUA

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (6)
10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (7)

Dacă amintim de restaurante românești tradiționale, din „școala veche”, este important să evidențiem și noile tendințe care reinterpretează cu creativitate arome și ingrediente autentice. Un exemplu notabil este restaurantul NOUA, care aduce în prim-plan o abordare inovatoare și revigorantă a gastronomiei românești. De la aromele cunoscute și iubite ale bucătăriei noastre, până la modul unic în care acestea sunt combinate și prezentate, NOUA oferă o experiență culinară cu totul deosebită. Servesc doar meniuri de degustare, așa cum se obișnuiește deseori când vorbim de noua bucătărie românească fină. Meniul se schimbă constant și chiar merită să faci această călătorie gastronomică alături de ei!

De curând au anunțat și inaugurarea unei „camere secrete”. Spun ei că au fost „inspirați de călătoria vieții pe care Brâncuși a întreprins-o în căutarea perfecțiunii si a imperfecțiunii formelor, materialelor, unghiurilor, umbrelor si proporțiilor cu focus în exprimarea și dinamica emoției, stărilor și sentimentelor până la profunzime”. Inspirație în ceea ce va fi un manifesto al relație mâncare-artă pe pământ românesc. Pe 19 Februarie 2024, când se vor împlini 147 de ani de la nașterea marelui meșter Constantin Brâncuși, vor sărbători dezvăluirea acestui spațiu. Până atunci, însă, poți savura atmosfera intimă și caldă din restaurant, așa cum este el acum…

Soro.lume

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (8)

Un alt restaurant despre noua bucătărie românească fină, cu mâncare bună, preparată cu ingrediente de sezon, este și Soro.lume. La ei totul se face la foc deschis, folosind tehnici vechi, pe care Mihai Toader le-a cules prin drumurile lui. Tot locul are, de fapt o atmosferă aparte – casa veche, amenajată simplu dar cu mult bun gust, alb și mult lemn, cu mobilier recondiționat, și cu muzică din perioada antebelică și interbelică.

„Folosim doar foc deschis, doar lemn de fa*g și doar jar. Toată mâncarea pe care o guști la Soro.lume e făcută în ogeac oltenesc, cuptor bucovinean, plită mănăstirească, avem zonă de grătar, afumătoare ardelenească, țest. În plus, avem meniu sezonal, îl schimbăm în funcție de ce apare la piață. Ne ghidăm foarte mult pe legume, lucrăm cu producători locali. Încercăm să fim creativi și avem meniu scurt. La fel și meniul de vinuri, care se schimbă în funcție de sezon”, ne povestea Mihai într-uninterviu.

Restaurant Fuior

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (9)

Fuior este un restaurant deschis recent, în zona Unirii (undeva prin spate pe la The Harp Irish Pub). Nu e localul tipic tradițional românesc, ci mai degrabă un mix modern, fusion, între bucătăria românească și internațională. Iar asta se observă și în amenajare. Folosește elemente vizuale și decorative strâns legate de identitatea noastră, dar lor li se alătură tot ce ține de confortul modern. Iar rezultatul e cât se poate de elegant și plăcut, cu o atmosferă foarte cozy.

Meniul este foarte divers, pe toate gusturile, și culege arome din bucătăria tradițională, dar și din jurul lumii. Spre exemplu, la ei ai poți mânca la fel de bine o tocăniță de ciuperci excelentă, ori creveți saganaki, ori paste și risotto… Din mâncărurile lor îți recomandăm să încerci Tocănița lui Caragiale (cu ceafă de porc, mușchi de vită, pulpă de pui și ce mai trebuie). Ori ficățeii în vin și mămăliguță. Dacă vrei să respecți însă „tradiția” de 1 Decembrie, ia-ți o porție de ciolan de porc afumat cu iahnie de fasole și MBS (mămăligă, brânză, smântână, ou).

City Grill, Covaci

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (10)

Restaurantul City Grill de pe Covaci poartă semnătura arhitectului Cristian Corvin. Iar acest lucru se vede din plin și-l transformă într-unul din cele mai frumoase restaurante românești din zonă, fiind destul de diferit de restul restaurantelor din lanț.

E un loc cu un ambient prietenos și cochet, numa’ bun să mănânci o friptură bună. Iarnă, grătarul încins te va îmbia să descoperi farmecul preparatelor din meniul tradițional-urban specific City Grill. Iar micii, frigăruile, sărmăluțele, fripturile și peștele pe grătar se alătură armonios mușchiului de vițel rosé și altor bunătăţi la grătar.

Caru’ cu Bere

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (11)

Caru’ cu Bere este unul dintre puținele locuri ale Bucureștiului unde parcă nu s-a schimbat nimic. Iar arhitectura amintește celor care-i calcă pragul de ce Capitala a fost considerată odată Micul Paris. Clădirea care găzduiește restaurantul este declarată Monument de Istorie și Arhitectură, nu degeaba fiind considerată o emblemă a orașului.

E drept că e un local turistic… Dar e și unul din acele restaurante românești care păstrează cu tradiție gustul autentic românesc al sarmalelor, ciorbei de fasole în pâine, iahniei de fasole cu cârnați bine afumați și nu numai. Acestea merg de minune cu o țuică sau un vin fiert aromat. După cum îți poftește inima. Dacă încă nu te-ai decis unde petreci 1 Decembrie, să știi că ei fac petrecere. Îi au invitați pe violonistul Valentin Albeșteanu și al său „Taraf de oraș”, alături de tenorul Marius Nine și alți invitați speciali! Desigur, nu lipsesc dansurile populare!

La Mama

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (12)

Dacă tot vorbim de restaurante românești și mâncare ca la mama acasă, nu poți să treci cu vederea restaurantul care îi poartă numele. Iar aici, îți recomandăm cu toată încrederea cârnații de Pleșcoi, o adevărată minune a bucătăriei locale. Au un gust imbatabil, care celebrează autenticitatea gastronomiei românești! În meniul lor bogat și diversificat vei găsi însă o gamă largă de preparate tradiționale, iar fiecare opțiune este pregătită cu pasiune și grijă pentru detalii.

De 1 Decembrie, sărbătoresc Ziua României cu ciolan cu fasole și varză, care merg la fix cu vinul și țuica fiartă. Mergi cu prietenii să vă bucurați de tradițiile noastre!

Hanu’ lui Manuc

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (13)
10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (14)

Cu siguranță, Hanu’ lui Manuc e unul dintre acele restaurante românești de referință ale Bucureștiului. Și e de pus pe listă când vrei să vezi oameni mulți în jur, să ai parte de o atmosferă de vacanță și veselie.

Are o istorie de peste două veacuri, bogată și tumultuoasă, martor tăcut al evenimentelor care au marcat istoria românilor. Loc de întâlnire al drumeților prin București, dar și al elitei societății românești, Hanul lui Manuc a fost și va rămâne, cu siguranță, un han ca niciun altul. Și se va dovedi locul perfect pentru o masă tradițională pe cinste! Mixul perfect dintre preparatele delicioase, atmosfera specială și voia bună îți vor oferi o seară de neuitat.

De 1 Decembrie, e cu taraf și dansuri populare și la ei. dar și cu autenticul Ciolan cu Fasole, pregătit cu pasiune și savoare tradițională.E unul din restaurantele care are grijă să-și spună povestea, iar mâncarea este și ea pe măsură!

Hanu’ Berarilor

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (15)
10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (16)

Hanu’ Berarilor (Casa Oprea Soare) ocupă o casă foarte frumoasă care amintește de vechile case boierești, în inima Capitalei. O casă de album și cu istorie. Numele hanului este dat de unul dintre cei mai înstăriţi negustori ai Micului Paris, Dumitru Oprea Soare, care a construit casa pe terenul moștenit de la tatăl său.

Berăria este una cu tradiție, iubită de toți bucureștenii și este de asem*nea locul ideal unde prieteniile își încep drumul lor lung, iar cele existente își fructifică amintirile. Platourile de cărnuri și micii sunt produsele mult cerute de clienți, iar berea este veșnic cea care completează peisajul.

E un restaurant corect, cinstit, cu un bun raport calitate/preț, în care știi bine ce primești, constant, fără surprize.

La Copac

10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (17)

La Copac nu are fiță de cârciumă modernă din centru de Capitală… Ci mai degrabă moftul boem-gastronomic al unor gazde care vor să potolească foamea și setea trecătorului, bucureștean get-beget sau provenit, în aglomerația celei mai mari urbe a nației. Odată intrat pe poartă, trecătorul devine Jupân și este tratat, mai întâi de toate, cu zâmbet și așteptare puțină, numai cât să-și tragă sufletul și să înceapă călătoria gustului de la La Copac.

Pe 30 noiembrie și 1 decembrie, la ei sunt Zilele Jupânești. Întind mesele, scot grătarele și încing focurile pentru orice jupân care nu dorește să stea acasă! Au bunătăți pentru fiecare poftă, licori pentru orice gâtlej, muzică de taraf la ureche și inimă bună cu care ne poftesc la masă și petrecere! Și ca să dăm și un mic „spoiler” din meniu, să știi că fac proțap de berbecuț, borș de pește, plăchie și saramură de pește, au și ceva mizilicuri românești și cărnuri la grătar.Licori vor fi cât să mergi cu prieteni să te ajute!

Tags

  • cele mai frumoase restaurante romanesti
  • restaurante romanesti
  • restaurante traditionale
  • specific romanesc
10+ dintre cele mai frumoase restaurante românești din București - Restograf (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6510

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.